Matar Mushroom - Curry z pieczarkami i groszkiem

Matar Mushroom - Curry z pieczarkami i groszkiem

Aaaaah, mój przyjacielu!


Chodź bliżej, chodź! Nie uciekaj, bo dziś opowiem Ci o daniu, które pachnie jak deszczowy dzień w Pendżabie, smakuje jak domowe ciepło i sprawia, że dusza tańczy jak na festiwalu Holi! 

To Matar Mushroom – połączenie mięciutkich grzybów i słodkich, zielonych groszków, duszonych w kremowym, aromatycznym sosie, z przyprawami, które mówią: „Namaste, smakoszu!”

Potrzebujesz:

  • 500g pieczarek
  • 250g groszku (świeży lub mrożony)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kolendry
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 60g orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przyrządzenia:

  1. Do garnka wsyp drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty lub posiekany czosnek. Dodaj 2 łyżki wody i na małym ogniu poczekaj aż cebula zmięknie i zacznie zmieniać barwę (około 5 minut)
  2. Dodaj pomidory, kolendrę, kminek i pieprz cayenne. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez jakieś pięć minut. Dodaj orzechy nerkowca, wymieszaj i zdejmij z ognia.
  3. Lekko ostudź, dodaj pół szklanki wody i zblenduj do jednorodnego sosu.
  4. Na rozgrzaną patelnie wsyp pokrojone pieczarki, dodaj soli i pieprzu do smaku. Podsmaż tak pieczarki na suchej patelni aż zaczną zmieniać barwę (3-4 minuty). Dodaj groszek i przykryj dopóki się nie ugotuje (2 - 3 minuty).
  5. Dodaj zblendowany sos i wsyp garam masala. Jeśli sos będzie za gęsty, możesz wlać troche wody. 
  6. Można podać z ryżem basmati, roti, naanem… albo jeść łyżką prosto z garnka!
Powrót do blogu